Ознака:Четврт Акатист

Богослужби

(Видео) Бдението на Акатистот – слатка, освежителна станица пред неделата на Страданијата

„Секој земнороден да заигра духовно, засветлувајќи; нека торжествува, пак, на нетварните умови природата, почитувајќи го свештеното торжество на Богомајката и да возвикува: Радувај се, себлажена, Богородице чиста, приснодево“. Ирмос на деветтата песна Не постои човек роден на Земјава, кој не…

Богослужби

Ноќ на акатистни поздрави кон Царицата Мајка

Особено денес, кога светот се соочува со големи предизвици и бранувања на верата, кога помеѓу Христијаните се раѓа малодушие и разгорува нетрпение, Богородица на помош да ја повикаме да ги стиши бурите и духовите, да ја закрепне верата и зголеми…

Богослужби

Четвртиот Акатист на Царицата небесна

Ниеден јазик човечки не содржи такви слаткогласни слова што можат, барем донекаде да живописаат и пофалат еден така мајчински лик кој блеска со божествена величественост и бескрајна милост; лик кој успокојува со силата и убавината на смирението, љубовта и кротоста.…

Богослужби

Радувај се, врата на спасението! (Четврт Акатист)

Повторно настапи благословената вечер на читањето на четвртата статија од Акатистот на Пресветата Богородица и секогаш Дева Марија, со кого се заокружува целината од дванаесет кондаци и дванаесет икоси како еден венец исплетен со највозвишени и најпрекрасни пофалби кон Мајката…

Богослужби

Радувај се, Невесто неневестна, Пречистанска Закрилнице!

Ништо така не ја успокојува и радува душата на верните и не ја возвишува мислата на благочестивите, како што тоа го прави пренепорочната Агница Божја, Христовата Книга одухотворена, Цветот несовенлив, Изворот на секоја радост, Пресветата наша Богородица. Во маглата на…

Богослужби

(Видео) Пофалба за Онаа од Која изгреа радоста – Четврт Акатист

О, многувоспевана Мајко, ти си Го родила најсветото Слово меѓу сите Светии! Прими ги овие наши молби, избави нѐ од секаква напаст и ослободи нѐ од идните маки нас кои пееме: Алилуја. (Кондак 13 од Акатистот на Пресвета Богородица) Сета…