Ознака:Човек Божји

Поучни словa

Како цар на тронот свој (II дел)

Што е значи човекот? Човечко и божествено битие. Она што е и Самиот Христос, значи човек и Бог. Човекот е создаден „по образ Божји“. Создаден е како пропадлив по тело, но со бесмртен елемент - душата, која од Светиот Дух…

Поучни словa

Како цар на тронот свој (I дел)

Знаеме, браќа мои, дека потполно сме ја искривиле смислата на зборот „човек“, бидејќи секој од нас ѝ припишува значење какво што му одговара. Сам Бог слезе на земјата и стана човек и од денешен ден (15 ноември почеток на Божикниот…

Вести од светот

Филмот за Свети Нектариј ги сруши рекордите во киносалите на Америка

Филмот „Man of God“ кој на многу духовен начин го прикажува животот на Свети Нектариј Егински, во еден здив ги освои срцата на гледачите ширум светот. Имено, во овој Свет и Велик Пост, филмот беше предвиден за прикажување во само…

Вести од светот

Промоција на филмот за Свети Нектариј Егински, наречен ,,Човек Божји‘‘

Филмот на режисерката Јелена Поповиќ ,,Човек Божји‘‘  за најголемиот чудотворец на 19 -от и 20-от век, Свети Нектариј Егински, ќе ја доживее својата промоција кон крајот на месецов, како дел од Православниот филмски фестивал во Лос Анџелес. Досега, како дел…