Ознака:Црковна историја

Настани

Посета на г. Владо Бучковски во Бигорски

Во денешново празнично попладне, во пријателска посета на нашата Свештена Обител дојде поранешниот Премиер на Република Македонија, г. Владо Бучковски, инаку долгогодишен познаник и пријател на нашиот Старец и Владика г. Партениј. Ценетиот гостин беше гостољубиво пречекан од братството, а…

Вести од светот

Најстарата молитва кон Дева Марија и називот „Богородица“

Најстарата позната молитва кон Богородица е напишана на грчки јазик – исто како и светите Евангелија. Затоа во таа молитва Дева Марија е наречена Θεοτόκος, „Богородица“. Тоа што Дева Марија се нарекува така во толку рана молитва е многу важно,…

Медиумите за нас

Св. Јован Крстител Бигорски манастир зема учество на првата научна конференција за византологија и медиевистика во Охрид

На 25 и 26 октомври оваа година, во Конгресниот центар на УКИМ, крај таинствените води на Белото Езеро во Охрид, се одржа првата национална конференција за византологија и медиевистика, со тема: „Самуиловата држава – 1.000 години потоа (1018-2018)“. Конференцијата беше…

Настани

Учество на Бигорски во првата научна конференција за византологија и медиевистика

На 25 и 26 октомври оваа година, во Конгресниот центар на УКИМ, крај таинствените води на Белото Езеро во Охрид, се одржа првата национална конференција за византологија и медиевистика, со тема: „Самуиловата држава – 1.000 години потоа (1018-2018)“. Конференцијата беше…

Вести од светот

Константинопол ги објави доказите за правото на украинска автокефалија

Неколку часа по одлуката на Украинската Црква (МП) да прекине општење со Вселенската Патријаршија на епископско ниво и да ја обвини за незаконски упад на нејзината канонска територија, Константинопол одговара на заглушувачки начин, објавувајќи голем дел од архивата поврзана со…

Настани

Посета од професори и постдипломци од Аристотеловиот Универзитет во Солун

На денот на манастирската слава, Рождество на свети Јован Крстител, нашата Свештена Обител беше почестена со посета од професори и студенти, меѓу кои и свештеници, на постдипломската програма „Грција: Црковна историја и култура“, кои деновиве остваруваат поклоничко патување на македонските…