Ознака:Цветна недела

Богослужби

Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници

Еве, стоиме во храмот со врбови гранчиња во рацете, и сиот човечки род мисловно е собран во Ерусалим за да Го поздрави Царот, Кој денес торжествено влегува во Светиот Град, постилајќи ги пред Него своите скромни молитви како што некогаш…

Слова на архимандрит Партениј

Христе мој, воскресни ме и мене, последниот Твој пријател

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на празникот Цветници, во манастирската трпезарија, 21 април 2019 лето Спасителово Чесни отци и браќа монаси, мили мои браќа и сестри Христијани, Добриот наш Господ нѐ удостои и оваа година да го празнуваме…

Слова на архимандрит Партениј

Христос влегува во земниот Ерусалим за нас да нѐ возведе во небесниот

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Влегувањето на Господ Исус Христос во Ерусалим, изговорено во манастирската трпезарија Денес, мили мои, нашиот Спасител Христос, праведен и со спасувачка сила, кроток, седнат на ослица и на младо осле, син на подјаремница…

април

Св. мч-ци. Хрисант, Дарија и др.; Св. мч. Панхариј (Прво бдение)

19 МАРТ 1. Св. мч-ци Хрисант и Дарија и други сo нив. Oвoј Хрисант бил eдинeц син на нeкoј гoлeм бoлјар Пoлeмиј, кoј сe прeсeлил oд Алeксандрија вo Рим. Какo син на бoгати рoдитeли Хрисант ги изучил ситe свeтски училишта…

Слова на архимандрит Партениј

Христовото Царство е блиску до сите што ќе го посакаат

Слово за Цветници на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено во манастирската трпезарија Отци и браќа монаси, најмили мои верници!  Празнуваме денес еден славен настан од земниот живот на смирениот наш Спасител, Господ Исус Христос. Денес, во оваа Цветна недела, Синот…

Поучни словa

Беседа на Цветната недела

„Во благопријатно време Те чув и во денот на спасението Ти помогнав“ (Иса. 49, 8), рече Бог преку Исаија. Затоа, добро ќе биде денеска на вашата љубов да ѝ се упатат апостолските зборови: „Еве, сега е времето благопријатно; ете, сега…