Ознака:Цветници

Слова на епископ Партениј

Влегувањето на Христос во Ерусалим на нашите срца

Слово на Неговото Преосвештенство Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на Божествената Литургија за празникот Цветници, по читањето на Свештеното Евангелие, во Сечесниот храм на Пресвета Богородица во градот Дебар, на 28 април 2024 лето Господово…

Медиумите за нас

Древниот дебарски храм заблеска за Цветници, благодарение и на христијаните и на муслиманите

По повод празникот Цветници, кој традиционално се одбележува во овој возобновен божји храм, црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во Дебар, денеска, како некогаш што било, беше преполн со верници, постојани и поранешни жители кои за празникот се тука, но во…

Богослужби

(Видео) Цветници во градот Дебар

Цветници. Ден кога со венци на победата и со радосни восклици го прославуваме триумфалното влегување на нашиот Господ Исус Христос во светиот град Ерусалим. Ден кога Царот на мирот се зацарува, макар и на кратко, во Градот на мирот. Ден…

Богослужби

(Видео) Лазарева сабота – празнување и обичаи

Длабоката духовна содржина на денешниот празник нè повикува да размислуваме за значењето на она што се случило во Витанија. Имено, како што Спасителот наш Христос, со љубов и со Божествена моќ стапил во домот на Лазара, за да го воскресне,…

Богослужби

(Видео) Цветно торжество во Дебар

Денес светата Црква нè повикуваа нас, своите верни чеда, со торжествени пофалби и врбови гранчиња во рацете, налик на доенчињата да Го пресретнеме Спасителот наш Господ Кој триумфално влегува во Ерусалим. Но, следејќи Го Христа, во предворјето на Неговиот крстен…

Слова на епископ Партениј

Пријатели ли Му сме на Бога?

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено во неделата на Цветници, во храмот Успение на Пресвета Богородица во Дебар, на 9 април 2023 лето Спасителово Мили мои браќа, сестри и чеда, Нека ни е за многу години овој…