Ознака:Духовен отец

Поучни словa

Сладоста на покајанието (трет дел)

Исповедта не значи само да кажеш некој свој грев; тешкото е да се покаеш. Има разлика. Се разбира, некој може да каже што направил – секој пат кога во весниците информираат за некаков престап, накрај го наоѓаат престапникот, којшто го…

Поучни словa

Сладоста на покајанието (втор дел)

Сметам дека една од причините поради која младото поколение денес нема многу покајание, најмалку внатрешно, го потенцирам тоа – не внатрешното, туку надворешното – покажуваат непокорлив, бунтовен, рамнодушен, презрив дух кон возрасните, прават што сакаат, трошат сѐ, ништо не ги…

Поучни словa

Сладоста на покајанието (прв дел)

Со Христа сме насекаде. Преподобниот старец Порфириј вели: „Со Христос си насекаде, патуваш по небото, по ѕвездите, по Индискиот Океан, по краиштата на земјата, во срцето на земјата, во морињата, на дното“. Тоа се случува преку молитвата, преку Христовата љубов,…

Поучни словa

Писмо до Старецот по повод именденот од неговите духовни чеда од Скопје

Со почит кон славењето на Свети Партениј Лампсакиски, чиешто име го носи возљубениот наш Отец Возљубен оче наш Партение, ние Вашите духовни чеда, во нашите срца Ве доживуваме како земен ангел, исполнет со љубов кон Бога, кој зрачи со утеха…

Богослужби

Радосна тага и таговна радост за именденот на старецот

Навечерие на Неделата на простувањето. Спомен на изгонувањето на Адам и Ева од Рајот. Именден на старецот Неискажливо и таинствено по смисла е доживувањето на таговната радост и радосната тага, коешто секогаш во човекот предизвикува длабоки благородни чувства што ја…

Духовен отец

За неопходноста од исповед

оказ за вистинското смирение е исповедањето пред отците не само на она што го правиме, туку и на она што го помислуваме. Наведеното постапување прави да чекориме по вистинскиот пат, избегнувајќи ја штетата и опасноста. Зашто, невозможно е демоните да…