Ознака:Духовен живот

Поучни словa

Пријатни настани со старец Теофилакт

Во скитот на Св. Василиј, живеел старецот Теофилакт, кој бил многу побожен и голем борец. Секој што го познавал ја потврдувал неговата светост зашто, колку и да се трудел старецот да го сокрие своето искуство, тоа не му успевало секогаш.…

Поучни словa

Со Христа сè е поинаку

Кога ќе дојде Христос во срцето, тогаш животот се менува. Христос е сè. Оној кој во себе Го има Христа, тој доживува работи што не можат да се  искажат: свети и свештени. Живее во радост. Ова е вистина и ова…

Поучни словa

„Не можам да издржам“

Неправда! Тоа е кога човекот самиот себеси се онеправдува. Кога сме онеправдани? Кога немаме правилен однос со Бога. Тоа е неправда, зашто нашето „јас“ е болно, немоќно. Правда е кога ќе стекнеш правилен однос со Бога, а со тоа и…