Ознака:Ефрем Сирин

Поучни словa

За Божественото смирение (втор дел)

Исто така, потребно е човек да биде доволно внимателен, за да не падне во опасното привидно смирение и заблудено смиренословие, кои се манифестации на наивниот горделивец и лукавиот себичен човек. Изобличувањата го испитуваат нашето смирение. Смирениот човек жали при пофалбите,…

Поучни словa

Умилително слово

Дојдете, возљубени; дојдете отци и браќа мои, избрано стадо на Отецот, воплотени воини Христови. Дојдете, чеда, послушајте го ова, за душите ваши спасително слово. Дојдете да се зафатиме со трговијата додека е сè уште ден за трговија. Дојдете да придобиеме…

Поучни словa

Пријателството на Св. Василиј Велики со Св. Ефрем Сирин

Свети Ефрем Сирин Кога Св. Ефрем ја посетил Кесарија, тој посака да го запознае големиот Василиј, основачот на Православната догма и првенец на побожноста. Св. Ефрем, кој беше прозорлив, многу го почитуваше Архиепископот на Кесарија, кого го гледаше со очите…

Поучни словa

Не се среќава денес таква љубов – I дел

  Старец Ефрем Катунакиски Сакам да ви посочам некои елементи  од светиот живот на Старец Ефрем Катунакиски кој ќе ни помогнат да ја видиме својата душа, својот пат, својата состојба. Папа Ефрем е роден на 06.12.1912 година во селото Амбелохори…

Поучни словa

Молитви кон Пресвета Богородица. Молитва трета

Дево Владичице, Богородице, Која во утробата си Го носела Христа, нашиот Спасител и Бог, на Тебе сета моја надеж ја полагам, Тебе Ти се покорувам, повозвишена од сите небесни Сили. Ти, Пречиста, со Божествената Твоја благодат заштитувај ме. Животот управи…

Поучни словa

Молитви кон Пресвета Богородица. Молитва втора

Владичице, Дево Богородице, благодатна Богородителке, преблагословена Богоблагодатна, сместилиште на Божеството на единородниот Син на бесмртниот и невидлив Отец, приклони го увото Твое и чуј ги словата што Ти ги испраќам од моите скверни и нечисти усни. Зашто, ете, со скрушена…