Ознака:Галилеја

Поучни словa

Појдете по мене – I дел

„И одејќи покрај Галилејското море, ги виде двајцата браќа, Симона, наречен Петар, и брата му Андреја, како фрлаат мрежа во морето, бидејќи беа рибари, и им рече: ‘Појдете по Мене, и Јас ќе ве направам ловци на луѓе’. И ете,…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (петти дел)

Од Витлеем до Елеон – V дел   Витлеем, мало гратче со големо име. Од тука потекнува големиот пророк и цар Давид, и тука, според старозаветните пророштва, требало да се роди Месијата Христос. И навистина, не случајно го носи името…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (четврт дел)

Во мистичните висини на Синај – IV дел   Славната библиска планина Синај – местото каде пред околу 3300 години старозаветниот пророк и водач на израилскиот народ, Мојсеј, ја видел Несогорливата капина, и го слушнал гласот Божји: Собуј ги обувките…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (трет дел)

Со Христа низ Via Dolorosa до Голгота и Воскресението - III дел   Via Dolorosa, или „Пат на болката“. Пат, што секој побожен поклоник молитвено го поминува, обидувајќи се колку што може повеќе да се соживее со страдањата што тогаш…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (втор дел)

По стапките на Христа во Галилеја - II дел   Светиот Град Ерусалим – место со посебна вредност запечатено во неколку илјади години старата историја на Божјото Откровение, но и место надвор од времето, зашто дише со здивот на вечноста.…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (прв дел)

По стапките на Христа во Галилеја - I дел   Речиси и да нема верник кој не посакал, барем еднаш во животот, да ја види и почувствува Земјата по која чекореле Христовите пресвети нозе, скрушено и во молитва да го…