Ознака:Лазарево Воскресение

Богослужби

Лазарева сабота и правењето „Лазаринки“

https://www.youtube.com/watch?v=GUymP4kvLew Епископ Партениј - Лазар, пријателот наш, заспал; целото човештво заспало, но ќе отидам да го разбудам Симнете ја проповедта на вашиот уред „Откако ја завршивме душеполезната Четириесетница, да запееме: радувај се, граде Витанијо, татковино Лазарева!“ Откако и ние четири…

Богослужби

Лазаревото воскресение – најава за конечниот триумф на Животот

Нашиот Спасител Господ Исус Христос, Кој ја изврши Својата Божествена мисија на земјата и го исцели човештвото од гревовните рани, за шест дена ќе биде предаден на Неговите свети и спасителни за светот Страдања. Затоа, како една силна потврда за…

Богослужби

(Видео) Триумфалното влегување на Господ во Ерусалим

Откако најнапред Те фалеше со гранчиња, неблагодарниот народ подоцна Те пречека со Крстот; ние, пак, чија вера е неизменлива, Те почитуваме како добротвор, Господи, и непрестајно Ти пееме: Благословен е Оној што доаѓа, за да го избави од гробот Адама…

Богослужби

Лазаревото воскресение – предобраз на нашето повторно раѓање

Дојдете, верни, да појдеме мисловно и ние денес во славната Витанија, татковината Лазарева, од солзите Христови натопена. Да застанеме духовно, заедно со расплаканите Марта и Марија, сестрите на Лазара и да ја погледнеме необичната сцена: сакајќи да го види Својот…

Слова на архимандрит Партениј

„Момче, тебе ти велам, стани!“

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за четвртата недела по Крстовден, изговорена во манастирската трпезарија, на 20 октомври 2019 лето Спасителово Архимандрит Партениј - Бигорски Денес, мили мои, чувме од Евангелието за прекрасното чудо што Господ Исус Христос го направил…

Богослужби

Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници

Еве, стоиме во храмот со врбови гранчиња во рацете, и сиот човечки род мисловно е собран во Ерусалим за да Го поздрави Царот, Кој денес торжествено влегува во Светиот Град, постилајќи ги пред Него своите скромни молитви како што некогаш…