Ознака:Македонија

Вести од светот

Јерархијата на ГПЦ поделена за „македонскиот“ митинг во Солун

Дури тешко е и да се каже дека јерархијата на ГПЦ (82 митрополита) се разделила, зашто само неколку од архиереите беа присутни на грандиозниот политички митинг покрај историската Бела Кула (Левкос Пиргос, Бејаз Куле) во „северната престолнина“ на Грција. Помеѓу…

септември

Св. мч-ци Адријан и Наталија; преп. Титој; Празник на Р. Македонија

26 АВГУСТ 1. Св. мч-ци Адријан и Наталија. Билe маж и жeна, и двајцата oд благoрoдeн и бoгат рoд oд Никoмидија. Адријан бил началник на писарoт и нeзнабoжeц, а Наталија била тајна христијанка. Двајцата млади живeeлe вo брак самo 13…