Ознака:Мажественост

Поучни словa

За машкоста

  Машкоста е невознемиреност од стравот пред смртта, бестрашност пред неволјите, храброст пред опасностите и избирање на чесна смрт отколку срамно избавување. Ми се чини помажествен е оној кој ги надвладеал телесните желби, отколку оној кој ги надвладеал непријателите, бидејќи…

Поучни словa

Сликата на моралната машкост

Моралната машкост е добродетел која се пројавува како сила својствена на оној кој се воздигнал над сите животни неприлики и несреќи, кој е способен истрајно и непоколебливо да им дава отпорна неприликите кои го снашле и кој има цврста надеж…

Поучни словa

За моралната немажественост

  Моралната немажественост е недостаток на морална сила, која се појавува како попустливост, покорност, како пораз, како ропство. Немажественоста е најголема морална слабост, а од неа се раѓаат сите гревови. Оној кој е лишен од моралната сила неможе да им…