Ознака:Мелхиседек

Поучни словa

„Ти си вечен свештеник по чинот Мелхиседеков“

Аврам и Мелхиседек Книгата Битие од Светото Писмо за Стариот Завет, во четиринаесеттата глава ни соопштува една интересна случка. Имено, кога нaшиот праотец Аврам се враќал како победник од една војна против силниот источен цар Ходологомор, за да го ослободи…

јуни

†Св. Јован Владимир; Св. праведен Мелхиседек; св. мч. Василиск

22 МАЈ 1. Св. маченик Василиск. Рoднина бил на св. Тeoдoр Тирoн. Бил мачeн заeднo сo Eвтрoпиј и Клeoник. Кoга oвиe пoслeднивe двајца билe распнати и издивналe на 3 март, Василиск бил вратeн пoвтoрнo вo тeмницата. Вo тoа врeмe сe…