Ознака:Митра

Настани

Воскресенска енколпија и митра – подарок за нашиот Старец од духовни чеда

Во пресрет на светлото и славно Христово Воскресение, нашиот старец и владика, Епископот г. Партениј, денес од свои духовни чеда доби два прекрасни подароци: архијерејска рачна енколпија што се носи заедно со жезолот на пасхалните богослужби и архијерејска митра. Рачната…

Поучни словa

Митот на „белата камилавка“

  Долги години не ми беше јасно зошто Московскиот патријарх при своите секојдневни појавувања носи една особена бела панакамилавка, но исто така и руските митрополити, како и претстојателите на други Православни цркви од северните земји, носат „бела панакамилавка“. На прашањата…

Медиумите за нас

Вселенскиот патријарх Вартоломеј со митра од Бигорски манастир

Гостивар – Делегацијата на МПЦ вчера на Вселенскиот патријарх Вартоломеј му подари митра со ангелски ликови. Подарокот беше изработен во работилницата на Источниот и Долниот Бигорскиот манастир за релативно кратко време. Ја обмисли и ја изработи архимандрит Партениј. Митрата е…