Ознака:Недела на слепородениот

Богослужби

Недела на слепородениот

Колку ли голема радост се раѓа во душата кога човек ќе ја види светлината на новиот ден што осамнал? Колку таа радост од светлината му е потребна на човекот, како без неа да нема смисла животот. Неговиот живот започнува со…

Слова на епископ Партениј

Со духовните очи да Го видиме Христа

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено во Неделата на слепородениот, на Светата Литургија, на 29 мај 2022 година Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух! Денеска, од евангелскиот настан предвиден од…

Слова на епископ Партениј

Христос, разрушител на лажните стереотипи

Недела на слепородениот Јас сум светлината на светот; кој врви по Мене, нема да оди во темнина, а ќе има светлина во живототЈован 8,12 Во денешната, шеста недела на Света Пасха, наречена Недела на слепородениот, Светата Црква определила да се…