Ознака:Поуки

Поучни словa

За Авва Павле Простиот

Преподобен Павле Простиот и Свети Антониј Велики За блажениот Aвaа Павле Простиот, ученикот на Свети Антониј, на отците им го раскажале следниов настан. Дошол еднаш тој во манастирот на посета, а и заради духовна корист на браќата. По вообичаените заемни…

Поучни словa

Немата проповед

Еден парохјанин престана да оди во црква. А претходно доаѓаше на Литургија секоја недела. Помина долго време и најпосле свештеникот реши да го посети. Дојде до неговиот дом, вратата беше отворена и свештеникот влезе. Поранешниот парохјанин си седеше сам пред…

Поучни словa

Старец Гавриил Карејски за трпението

Ве молиме да ни кажете нешто за трпението? Значењето и вредноста на трпението се огромни. Со трпение спасувајте си ги душите. И, којшто ќе истрпи до крај, ќе се спаси. Што и да ни се случи треба да имаме трпение,…

Поучни словa

Старец Порфириј: ако не Го гледаш Христа во сите свои дела и мисли, ти си без Христа

Старец Порфириј говорел: „Животот без Христа не е живот, а смрт. Ако не Го гледаш Христа во сите свои дела и мисли, ти си без Христа“. Истиот Старец додавал: „Христос е наш Пријател, наш Брат, Тој е она, коешто е…

Слова на архимандрит Партениј

Кратка поука за монасите во Новото Лето Господово

Поука на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Новото Лето Господово, изговорена во гостинската одаја во Рајчица Мили мои, да сте сите живи и здрави и нека ни е благословено Новото Лето Господово! И ете, уште на почетокот, ве преколнувам, како…

Поучни словa

Да не им веруваме на соновите

Свети Игнатиј Брјанчанинов Демоните ги користат соновите за безредие и повреди на човечките души. Дури и неискусните монаси себе си штетат, ако обрнуваат внимание на своите сонови. Поради таа причина, неопходно е да се одреди значењето на сонувањето кај човекот,…