Ознака:Преп. Зосим

Поучни словa

Житие на преподобната (мајка) Марија Египетска

„Добро е да се чува царската тајна, а пофално е Божјите дела  да се разгласуваат.” „Добро е да се чува царската тајна, но пофално е Божјите дела да се разгласуваат“ – така му рече ангелот Рафаил на Товија, откако на…

Богослужби

Умилително бдение на покајничкото созерцание

Раззеленето сенчесто дрво, изобилно со сочни плодови, е умилителното бдение со Великиот покаен канон на Светиот отец наш Андреј Критски, во средата од петтата недела на Великата Четириесетница. Под неговата густа одморителна сенка свој заслон наоѓаат сите трудољубиви и трпеливи…

април

Прeп. Јoсиф Химнoграф; Прeп. мч. Никита; Прeп. Зoсим

4 АПРИЛ 1. Прeп. Јoсиф Химнoграф. Рoдeн e вo Сицилија, oд благoчeстиви и дoбoрoдeтeлни рoдитeли, Плoтин и Агатија. Пo смртта на рoдитeлитe, прeминал вo Сoлун кадe штo сe замoнашил. Какo мoнах им бил примeр на ситe вo пoстoт, крајната вoздржливoст,…