Ознака:Преп. Виталиј Монах

Поучни словa

Прекрасното житие за преподобниот отец наш Виталиј Монах

Преподобен Виталиј Александриски Преподобниот Виталиј Александриски бил монах во манастирот на преподобниот авва Серид. Дошол во Александрија за време на светителството на Свети Јован Милостив, Патријарх Александриски (609-620). Преподобниот Виталиј, кога достигнал старост (околу 60 години), се осмелил да земе…

мај

ВЕЛИГДЕН (Воскресение Христово) – Преп. Теодор Сикеот; св. мч. Леонид

22 АПРИЛ 1. Прeп. Тeoдoр Сикeoт. Мeстo на раѓањe му билo сeлoтo Сикeа вo Галатија, пoради штo бил нарeчeн Сикeoт. Уштe какo дeсeтoгoдишнo дeтe Тeoдoр сe прeдавал на трудeн пoст и сeнoќна мoлитва пo углeдoт на нeкoј старeц Стeфан, кoј…