Ознака:Рајчица

Соопштенија

Соопштение (Григориј Палама)

Почитувани верници, светата Обител на Победоносецот Георгиј во Рајчица и оваа година ве поканува заедно да го славиме споменот на големиот поборник против ересите и нашиот небесен застапник Св. Григориј Палама. По тој повод, во параклисот при манастирот Св. Георгиј Победоносец, Вечерната…

Настани

Топ 10 најчитани теми со кои ја испраќаме 2018 – та година

31 декември 2018/(13 јануари 2019) лето Господово 1. Архимандрит Партениј добитник на највисоката почесна награда на ЕУ – „Граѓанин на Европа“ Нашиот Старец и игумен, Архимандрит Партениј, е еден од 50-те лауреати оваа година на највисоката почесна награда на Европскиот…

Медиумите за нас

Манастирот Рајчица – духовно светило на православието

На околу 15 километри од манастирот Св. Јован Бигорски, пред влезот во Дебар, буквално на самиот пат, во истоименото село се наоѓа манастирот Рајчица. Овој женски манастир е еден од најубавите македонски манастири, сместен во прекрасна природа, каде владеат спојот…

Богослужби

Сеноќна пофалба кон ангелскиот глас на Црквата

Дојдете сите верни на Божјата Мајка чесниот покров да го прославиме, зашто кон Синот свој рацете свои милостиво ги простре и со нејзиниот свет покров целиот свет ограден беше. Затоа со усти и срце, со песни и химни духовни, со…

Богослужби

Животворниот и спасителен Крст во манастирот во Рајчица

Колку е голема силата на Крстот! Колку моќно го промени тој човечкиот род! Како од длабока темнина нѐ изведе во бескрајна светлина, од смрт ни го врати вечниот живот, од распадливост нѐ воведе во нетленост. Кое добро денес не било…

Слова на архимандрит Партениј

Живот крстовоскресен

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Светата Литургија, на празникот Крстовден, во Манастирот на Свети Георгиј Победоносец во Рајчица   Архимандрит Партениј Денес, мили мои, светата Црква Божја го празнува сеторжественото и триумфално Воздвижение на Чесниот и Животворен…