Ознака:слободен избор

Слобода

Слобода, нужност и принуда (I дел)

Поимот слобода е откриен релативно доцна во размислувањето на човекот од западно-европската култура. Почетоците на философското негување на идејата за слободата на Истокот, уште помалку ни се познати. Будистичката философија - Будизмот е сепак, повеќе философија отколку религија - не…

Поучни словa

Верата како природна состојба на човекот – I дел

Како луѓето да стекнат природна вера? Тоа можеме да го сфатиме ако знаеме зошто и како луѓето ја изгубиле верата. Преп. Максим Исповедник објаснува: сме ја изгубиле верата кога после гревопадот се изменила нашата природа – се изобличила нашата душа.…

Атеизам

Атеизам и морал

Човековиот духовен живот е разновиден и се манифестира низ повеќе области како што се религијата, моралот, уметноста, философијата, науката итн. Овие области на духовниот живот се различни но, многу често се поклопуваат, помагајќи си меѓусебно, како на пример, религијата со…