Ознака:Собор

Богослужби

Соборот на Сите Светии соборно прославен во Бигорски

Првата недела по слегувањето на Светиот Дух во денот на Педесетницата го славиме споменот на сите Светии, мажи и жени, кои Му угодиле на Бога со својот живот. Тие го зеле својот животен крст и тргнале по Христа, по Патот,…

Вести од светот

Ерусалимскиот патријарх „наврнат“ од одбивањата на претстојателите за собор во Јордан

Претстојателите на Светиот и велик собор на Крит, 2016 година Една по друга православните Цркви негативно одговараат на поканата на Ерусалимскиот патријарх за „братски собор на љубовта“ во Јордан, испраќајќи на тој начин силна порака, колку кон Ерусалим, толку и…

Капсанис

За соединувањето на Православната и Римокатоличката Црква што го подготвува Ватикан

Пројава на пријателско расположение во некои кругови во Православната Црква кон римскиот папа би предизвикало мала загриженост кај поголем број на нерамнодушни православни луѓе, доколку би биле забележани некакви промени во политиката на Ватикан. Меѓутоа, Унијата сè повеќе се надвива,…