Соборот на Светите Архангели – ден на ангелска радост

Во тивката и спокојна прегратка на нашиот Свет Манастир, изминатата ноќ и денеска, со бдение и Божествена Литургија, го чествуваме умилниот спомен на чесните, небесни, бесплотни Сили, кои ги укрепуваат душите и ги радуваат срцата на луѓето. Ангелите, тие блескави гласници на Божјата љубов и мудрост, се постојан извор на вдахновение, просветление и чудеса за сите нас.

Во мистичната аура на ноќното другарување со Светите Ангели преку молитвата и богослужбените песнопенија, нашиот дух ги созерцува небесните битија како посредници помеѓу Божественото и овдешното, како мостови кои го поврзуваат нашето земско постоење со метафизичкото пространство на Небото. И навистина, на бдението се чувствуваше нивното моќно присуство, изразено преку благодатните бранувања на нашите срца.

Ангелите се тие кои нè учат да бидеме трезвени и будни, бидејќи тие секогаш бдеат над нас, чувајќи нè и водејќи нѐ во нашите духовни восходења. Нивните будни очи ги гледаат не само нашите постапки, туку и намерите на нашите срца. Тие ги препознаваат борбите, падовите и триумфите во нашите внатрешни битки и секогаш ја даваат својата поддршка и охрабрување кога сакаме да се доближиме до Бога.

Денеска, пак, на овој благословен ден на Соборот на Светиот Архангел Михаил и на сите небесни Сили, светата тајна на Евхаристијата, отслужена со огромна љубов и посветеност од страна на нашиот мил Старец, Епископот Антаниски г. Партениј – тој вљубеник во Божјите пречисти служители, беше едно необјасниво соединување на двата света, човечкиот и ангелскиот. Целото тајноводство беше еден длабок повик до нашата внатрешност да се угледаме на Ангелите во нивната неуморна посветеност на Божјата волја и во нивното непрестајно славословие. Да бидеме и ние, подобно на нив, гласници на љубовта, на емпатијата и на светлината во овој свет, кој често е обвиен во темнина. Да бидат нашите срца отворени за божествените шепоти кои нè насочуваат кон дела на добрина, несебичност и светост.

И додека го славиме празникот на Светите Ангели, да се потсетиме дека никогаш не сме апсолутно сами. Овие небесни придружници сопатуваат со нас, невидливи, но реално присутни, додека патуваме кон Царството на Бога. Во духот на овој ангелски празник, да продолжиме да се трудиме за светост и чистота на срцето, за еден ден и ние да му се придружиме на небесниот хор и да Му пееме пофалби на Лицето Божјо, опкружени со блескавото присуство на Светите Ангели. Нека нивното благотворно присуство ги исполни нашите срца со добрина и радост, а нивниот пример нека нè вдахновува и просветлува, та да живееме животи што ја одразуваат сјајната убавина на Божјата љубов.

Амин.