Ознака:Солзи

Поучни словa

Недела вечер – Седма солзна молитва

Недела вечер Како да стојам пред страшниот престол Твој, Господи, и осудата и разобличувањето на моите дела ја гледам, и Твојот прекор, кој од Твоето светло лице мене, бедниот, ме оддалечува, и во неподносливи маки ме фрла. И како што…

Поучни словa

Сабота вечер – Шеста солзна молитва

Сабота вечер Дури сега, во денешниов ден, со посрамен образ наведнат кон земјата, се осудувам да ти се обратам, Владико на Ангелите и Творецу на сите; а јас, земја и пепел, потсмев на луѓето и презир на народот, навистина црв,…

Поучни словa

Четврток вечер – Четврта солзна молитва

Четврток вечер Еве, повторно, пред дверите на мојот Владика паѓам, молејќи и барајќи, поклонувајќи се и со страв повикувајќи. Зашто за слугата којшто пред својот Владетел згрешил, подобро е да не бега од Неговите раце, туку да остане во Негова…

Поучни словa

Среда вечер – Трета солзна молитва

Среда вечер Љубовта ме тера да Му се обраќам на Бога, а недостојноста моја ме убедува да молчам. Мачна болест ме принудува да говорам, а гревовите ме тераат да останам нем. Душата ми боледува, а очите мои копнеат по солзи.…

Поучни словa

Вторник вечер – Втора солзна молитва

Вторник вечер Тешко мене, каква осуда си навлеков и каков срам ме снајде! Мојата внатрешност не е како надворешноста, зборувам за бестрастие, а дење –ноќе мислам на гнасните страсти; почнувам разговор за непорочноста, а во мислите се занимавам со нечистотии.…

Поучни словa

Понеделник вечер – Прва солзна молитва

Понеделник вечер Прими го молењето од мојата осквернета и нечиста уста, на сите и на сè Владетелу, човекољубив Исусе Христе. Од мене недостојниот и неразумен не гнаси се и за Твојата утеха недостојна не покажувај ја душата моја, зашто се…