Ознака:Страсти

Поучни словa

Го љубиме ли Бога? – VI дел

Испаѓа дека сакаме да Го изолираме Бога во еден агол за да немаме проблеми со Него, за да не се разгневи па да се разболиме, да не ни се случи нешто, оти понекогаш Бог ни треба. Затоа да не Го…

Поучни словa

Како да го победиме искушението?

Кој го победил ѓаволот?   Само оној што ја спознал својата немоќ, своите недостатоци, своите страсти. Тој што се плаши да се спознае самиот себеси, ќе остане далеку од познанието. Тој не сака ништо друго освен да ги види грешките…

Поучни словa

За духовната борба – II дел

И затоа, како што велат Светите Отци „Биди внимателен!” , според Апостол Павле - внимателен во сé, трезвен во сé, разгледувај сé, следи сé. Не оставај ништо што би можело да те заведе. Пази ги своите мисли, фантазии, движења на…

Поучни словa

Зошто се опасни нашите гревовни страсти – II дел

Доколку ја оставиме страста на мир, таа ќе си бара сѐ повеќе нова храна, уништувајќи во душата сѐ што е живо. Затоа, вистинскиот однос кон гревовната страст може да биде само војување со неа. Било каква согласност со неа води…

Поучни словa

Зошто се опасни нашите гревовни страсти – I дел

  Од историјата на Рим е познато дека Тарпеја, ќерката на началникот на тврдината на Капитолискиот рид, се согласила да ги пушти непријателските војници, соблазнета од нивните златни гривни. Таа ги пуштила под услов војниците да ѝ ги подарат сите…

Поучни словa

„Не можам да издржам“

Неправда! Тоа е кога човекот самиот себеси се онеправдува. Кога сме онеправдани? Кога немаме правилен однос со Бога. Тоа е неправда, зашто нашето „јас“ е болно, немоќно. Правда е кога ќе стекнеш правилен однос со Бога, а со тоа и…