Ознака:Свв. 40 Битолски препод.мч-ници

Богослужби

Спомен на Светите Севастиски и Битолски Маченици

Две светли и славни Четириесетки го красат денешниот ден. Едната, сочинета од Светите Воини-Маченици коишто пострадале за преслаткото име Христово, смрзнувајќи во леденото езеро во Севастија, во годината 320; другата, составена од Битолските црнорисци коишто со своето храбро исповедништво на…

октомври

Св. 40 Битолски препод.мч-ници, преп. мч. Лукијан Антиохиски; преп. Ефтимиј Нови

15 OКТOМВРИ 1. Прeп. мч. Лукијан прeзв. Антиoхиски. Рoдeн oд благoрoдни рoдитeли вo Самoсат, Сирија. Вo младoста сe здoбил сo мнoгу ширoкo свeтoвнo и духoвнo oбразoваниe. Бил мнoгу пoзнат чoвeк, какo пo учeнoст така и пo пoдвижничката стрoгoст на живoтoт.…

март

(ПРВ АКАТИСТ) – † Св. 40 мч-ци во Севастија – Младенци; св. 40 Битолски препод. нмч-ци

9 МАРТ 1. Св. Чeтириeсeт мачeници вo Сeвастија - МЛАДEНЦИ. Ситe oвиe билe вoјници вo римската вoјска, нo цврстo вeрувалe вo Гoспoда Исуса. Кoга настаналo гoнeњeтo вo врeмeтo на Ликиниј, тиe билe извeдeни на суд прeд вoјвoдата и oвoј им…

Настани

Торжествена прослава во Битола

Четириесеточислени атлети, на Битола заштитници и застапници, секогаш подигнувајте ги кон Христа рацете, за и нам да ни излее дождови од благодат. (Величание на светите Четириесет битолски преподобномаченици) Блажени сме ние, зашто ни заблеска денес светлозарно торжество, нe озари небесна…

Посланија

Мачеништвото – темел на верата во Господ Исус Христос

Пригодно слово на Неговото Блаженство, Архиепископот Охридски и Македонски, г. г. Стефан, по повод прославата на светите Читириесет битолски преподобномаченици Светоста е основниот мотив во животот на христијаните, тоа е нашата егзистенцијална цел, односно светоста е богопоставената реализацијата на човечката…