Ознака:Св. Ѓорѓи

ноември

† Обновување на храмот на св. вмч. Георгиј во Лида – Ѓурѓиц

3 НOEМВРИ 1. Свeшт. мч. Акeпсим eп. Наeсoнски и други сo нeгo. Oсумдeсeтгoдишниoт старeц Акeпсим, испoлнeт сo сeкаква христијанска дoбрoдeтeл, сeдeл eдeн дeн вo свoјoт дoм сo свoитe гoсти. Тoгаш нeкoe дeтe, испoлнeтo сo благoдатта на Бoжјиoт Дух, притрчалo кај…

Богослужби

Спомен на св. Ѓорѓи Кратовски (Софиски)

Отсекогаш нашиот Спасител Господ Исус Христос од овој свет, како од Своја градина, со неискажлива радост ги собирал во Својата небесна житница најмиризливите цветови и најубавите плодови на Црквата во лицето на мачениците. Како многуплодна лоза, напојувана од евангелските води…

Настани

Известување

Возљубени наши браќа и сестри, Славниот Победоносец и великомаченик Георгиј повторно ви ги отвора вратите на својот свет дом во Рајчица, нудејќи ви го своето гостопримство и можност заедно да го прославиме и чествуваме неговиот свет спомен. Дојдете на ова…