Ознака:Св. Игнатиј Брјанчанинов

мај

Св. ап. Јаков Заведеев; св. Игнатиј Брјанчанинов

30 АПРИЛ 1. Св. ап. Јакoв. Син Завeдeeв и брат Јoванoв, eдeн oд дванаeсeтмината. На пoвикoт на Гoспoда Исуса ги oставил рибарскитe мрeжи и свoјoт таткo, па заeднo сo Јoван тргнал пo Гoспoда. Припаѓал вo oниe трoјца апoстoли на кoи…

Поучни словa

Да не им веруваме на соновите

Свети Игнатиј Брјанчанинов Демоните ги користат соновите за безредие и повреди на човечките души. Дури и неискусните монаси себе си штетат, ако обрнуваат внимание на своите сонови. Поради таа причина, неопходно е да се одреди значењето на сонувањето кај човекот,…

Поучни словa

Љубов кон ближниот

Посвети внимание на стекнувањето љубов кон ближниот, како на основа на твојот живот... Засакај го ближниот, онака како што на тоа те упатуваат евангелските заповеди - а никако според страстите на твоето срце. Љубовта која Бог ја всадил во нашата…

Поучни словa

Света љубов

Ја разбирам само онаа љубов, која дејствува според свештените заповеди на Евангелието, во неговата светлина, љубовта која и самата е- светлина. Друга љубов незнам и не признавам. Љубовта која го воздигнува светот, која луѓето ја сметаат за своја, запечатена е…

Поучни словa

Поредок на бдеењето над себеси за оние кои живеат во светот

Душа на целото богоугодно подвизување е бдеењето. Без бдеење над себеси сите тие подвизи се бесплодни и мртви. Оној кој сака да се спаси, должен е да го устрои своето битие така, што да биде способен да бдее над себеси…