Ознака:Св. Јован Кукузел

Богослужби

Сеноќна пофалба кон ангелскиот глас на Црквата

Дојдете сите верни на Божјата Мајка чесниот покров да го прославиме, зашто кон Синот свој рацете свои милостиво ги простре и со нејзиниот свет покров целиот свет ограден беше. Затоа со усти и срце, со песни и химни духовни, со…

Богослужби

Сеноќен молитвен спомен во чест на слаткогласниот Свети Јован Кукузел

Божествениот псалт и еден од богопросветлените творци на небоподобното источно црковно пеење, светиот Јован Кукузел, одново го собра своето богољубиво стадо на сеноќно молитвено чествување, во Рајчичката света Обител на Победоносецот Георгиј, која свето го чува споменот на овој свој…

октомври

† Покров на Пресвета Богородица; св. Јован Кукузел

1 OКТOМВРИ 1. Пoкрoв на Прeсвeта Бoгoрoдица. Oтсeкoгаш Црквата ја прoславувала Прeсвeта Бoгoрoдица какo пoкрoвитeлка и заштитничка на христијанскиoт рoд, кoја сo свoитe таинствeни мoлитви гo милoстиви Бoга кoн нас грeшницитe. Бeзбрoј пати сe пoкажала пoмoшта oд Прeсвeта Бoгoрoдица, какo…

Богослужби

Небесна радост се излеа за празникот на Св. Јован Кукузел

Со чиновите на светите ангели, и со соборите на пророците и апостолите, откако денес влезе во Црквата во голема слава, се молиш за Христијаните како Мајка Божја, ги избавуваш сите од неволја и тага, покривајќи ги со милоста твоја (Од…

Богослужби

Сеноќен спомен на слаткогласниот Кукузел

Слаткогласната лира од Бога придвижена, божествениот и слаткогласен славеј, сезвучното пеење на Седржителот, кое се огласи песнотворно на Атон, преку најдобрите тајноводства - Јован богопријатниот, мелодично да го воспееме. Тропар на Св. Јован Кукузел Оној кој целиот свој живот го…

Богослужби

Сеноќен молитвен спомен на Богородичниот псалт Кукузел

Луѓето, кои се наследство на Твојот син, не можат да најдат зборови за да те воспеат како што сакаат, Пречиста Владичице, бидејќи секогаш ги застапуваш сите верни и ги покриваш со чесниот твој омофор,и се молиш да се спасат сите…