Ознака:Св. Марија Магдалина

Вести од светот

Ерусалим: Торжествена прослава во чест на чудотворната икона на Богородица „Одигитрија“

Иако празникот на Света Марија Магдалина е престолен празник на Гетсиманскиот манастир посветен на оваа рамноапостолна светителка, прославата на Богородичниот празник, посветен на чудотворната икона „Одигитрија“ што се чува овде, е со торжество еднакво на манастирската главна слава. Оваа година,…

Вести од светот

Торжествена прослава на празникот на Св. Марија Магдалина во Ерусалим

Ерусалим денес со големи торжества го прослави празникот на Светата рамноапостолна Марија Магдалина. Централната богослужба беше отслужена во Гетсиманскиот манастир кој е посветен на оваа чудесна Светителка, за која во Новиот Завет се запишани неколку важни детали: дека таа е…

август

Св. Марија Магдалина – блажена Марија; свешт-мч Фока; преп. Корнилиј

22 ЈУЛИ 1. Св. Марија Магдалeна. Мирoнoсица рамна на апoстoлитe. Рoдум oд мeстoтo Магдала, на брeгoт на Гeнисарeтскoтo Eзeрo, oд плeмeтo Исахарoвo. Била мачeна oд сeдум зли духoви, oд кoи ја oслoбoдил Гoспoд Исус и ја oздравил. Била вeрна слeдбeничка…