Ознака:Св Наум

Настани

† ПРЕП. НАУМ ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

„Како помошник на јерархот Климента, божествениот Наум дојде меѓу народот македонски, и го просвети со светлината на проповедањето. Затоа сега со него се прославува“ (песна од канонот на Утрена на преп. Наум Охридски Чудотворец). Нашиот преподобен Наум, нашиот заштитник кој…

Богослужби

Спомен на Преподобниот Наум Охридски во Бигорски

Славиме спомен на еден од темелите на Охридската Архиепископија – Преподобниот Наум Чудотворец Во овој неделен ден си спомнуваме за великиот светилник, преподобниот подвижник, чудесниот учител и просветител, исцелител и чудотворец, неуморниот молитвеник и родоначалник на монашкото жителство кај Словените…

Богослужби

Споменот на преподобниот Наум – предблесок на Рождеството Христово

Празник навистина велик, свештен и чудесен! Преподобниот Наум, патеводител на монасите и утеха на родот христијански. Светот го остави, телото со страстите го распна, другар на Владиката Христос се покажа. На Божествените висини се искачи и светилник за светот постана.…

Богослужби

Прослава на Св. Наум Охридски во Пречиста

Повторно ни засветли светлоносниот спомен на таткото на црноризците, Светиот Наум, великиот охридски светилник. Колку цврсто православните, а особено народите славјански се сраснале со личноста на Светиот Наум! Овој верен ученик на Светите Кирил и Методиј, сотрудник на Светиот Климент,…

Богослужби

Споменот на светиот Наум, неизмерна радост за монасите

Откако ги остави животните метежи, Науме, преподобни, и крстот на Спасителот го зеде на плеќите свои, целиот себе Му се предаде на Бога. Затоа, иако беше во светот, беше виден како да си надвор од светот и од телото, со…

Настани

Посета на гробот на св. Наум – татко на монаштвото во Македонија

На денот кога го одбележуваме споменот на прекрасните маченички – света Софија и нејзините ќерќи, светите Вера, Надеж и Љубов, на иницијатива на старешинката на Пречистанската Свештена Благовештенска обител – сестра Харитина, а со благослов на нашиот возљубен Старец Партениј,…