Ознака:Св. Нектариj Егински

Вести од светот

Мироточива икона на св. Нектариј

На 8.11.2018 година во чест на празникот на Св. Нектариј беше отслужена празнична вечерна во храмот на патријаршиското училиште „Св. Макариј Египетски“ во Најроби. На крајот од вечерната свештеникот одржа прекрасна беседа за животот на Св. Нектари и ја заврши…

Поучни словa

За долготрпението

Долготрпението е добродетел на смелата и благородна душа која за основа ја има љубовта кон ближниот. Долготрпението е великодушност и висина на духот и пријател на кроткоста. Тоа сведочи за доброто воспитание на душата и се отсликува како сострадание, човекољубие,…

Поучни словa

За празнословието

Погледнете како Св. Нектариј Егински се изјаснил за празнословието, коешто денес, заради намалената одговорност на човекот за своите зборови, станува сѐ поголема слабост: „Празнословие значи да се зборува напразно, односно за тоа што е непотребно и празно. Празнословецот е запуштен,…

Поучни словa

За негрижливиот човек

Многу Светии од поново време биле особено загрижени за негрижата и немарот, што како некоја заразна болест го зафатила духот на новото време. Еден од нив е и големиот чудотворец Св. Нектариј Егински, кој на оваа тема напишал: „Негрижливиот човек…

ноември

† Преп. Матрона; св. Нектариј Егински; св. Јован Колов

9 НOEМВРИ 1. Св. мч. Oнисифoр и Пoрфириј. Oвиe двајца прeкрасни луѓe билe мачeни за имeтo Христoвo вo врeмeтo на царoт Диoклeцијан. Билe мнoгу тeпани, билe гoрeни на жeлeзна лeса, па пoтoа билe врзани за oпашкитe на кoњитe и билe…

Поучни словa

За христијанската благородност или за евангелското морално совршенство

  Благородноста е христијанска морална добродетел, благо воспитување на душата во зборови и на дела. Одликите на благородноста се смел дух, великодушноста, слободата, чесноста, благодатноста, дарежливоста, висината на духот, великодушноста, чистотата, отвореноста, благопроизволноста, отменото држење, праведноста и вистинитоста. Благородноста е…