Ознака:Св Теодор Тирон

Богослужби

Теодорова сабота

Св. Теодор Тирон штедро го благослови големиот собор на верни Сите маченикољупци, дојдете духовно да се развеселиме и да торжествуваме, зашто денес маченикот Теодор ни предлага тајна трпеза, која нѐ весели нас, празникољупците, и да му пееме: Радувај се непобедлив…

Богослужби

Чист петок

Како лоза висејќи на Крстот, Спасителу, со виното на бесмртноста си ги напоил краиштата на вселената, Христе; Затоа Ти повикувам: мене тешко помрачениот од гревовното пијанство, откако ќе ме напоиш со сладоста на вистинското смирение, укрепи ме да постам сега…

Богослужби

Теодоровото Коливо и Првиот Акатист

Радувај се, заштитнице од невидливите непријатели; Радувај се, ти која ги отвораш рајските двери! Радувај се, цврста поткрепо на верата; Радувај се, светло познание на благодатта! Радувај се, трајна уста на апостолите; Радувај се, непобедлива смелост на мачениците   (Од…

март

Св. вмч. Теодор Тирон; св. Маријамна (Прочка – Велики поклади)

17 ФEВРУАРИ 1. Св. вмч. Тeoдoр Тирoн. “Тирoн” значи “рeгрут”. Самo штo Тeoдoр стапил вo вoјска, вo пoлкoт мармаритски, вo градoт Амасија, пoчналo гoнeњeтo на христијанитe oд царeвитe Максимијан и Максимин. Бидeјќи св. Тeoдoр нe сакал да криe дeка и…

Богослужби

Теодоровото коливо

Коливо Завршувајќи ја, со Божја помош, првата седмина од поприштето на добродетелите, го прославивме споменот на чудото на славниот помеѓу мачениците, Теодор Тирон, чудесен и чудотворец, кој е живо сведоштво за слободата што им е дадена на мачениците: да се…

Богослужби

Во спомен на коливото на Св. Теодор Тирон

Го славиме денес великиот меѓу мачениците, пресветлиот страдалник, знаменитиот и преславен во чудесата, славен од еден до друг крај на земјата, Светиот Теодор Тирон. Но колку што ги славиме неговите маченички подвизи, уште повеќе ја ублажуваме неговата човекољубива душа, неговата…