Ознака:Светла седмица

Богослужби

Светол и Источен Петок во Пречиста

Во склоп на сеопштата пасхална радост на оваа седмица, најсвета од сите, во овој Светол Источен петок, посветен на причинителката на радоста, Пречистата Богородица, во Манастирот Пречиста над Кичево, нашиот Старец Епископ г. Партениј отслужи Божествена Литургија, во присуство на…

Богослужби

Пасхален блесок во Рајчица

Денес пасхалната вест за Воскреснатиот одекна со нова сила во домот на Победоносецот во Рајчица и ја преумножи радоста на нашето монашко сестринство. Особено што голем причинител на таа радост беше присуството на возљубениот наш старец и владика, г. Партениј…

Богослужби

Пасхална литија во Бигорски

Пасхалното торжество продолжува со ненамалена радост и спокој, бидејќи преку Воскресението на Христа се помирија и Небото и Земјата. Со Воскресението се осветува и просветлува сета твар, воскреснуваат душите наши! Целиот простор на Бигорски, и духовниот и материјалниот, е исполнет…

Настани

Празнична посета во Бигорски

Во овие празнични велигденски денови, во посета на Свештената Бигорска Обител дојде поранешниот премиер и наш познат политичар г. Владо Бучковски, во друштво со големиот македонски писател и автор на литература за деца г. Васил Мукаетов, како и доајенот на…

Богослужби

Томина недела

Исус Му рече: Тома, ти поверува, оти Ме виде; блажени се оние, кои не виделе, а поверувале! (Јован 20, 29) Колку голема радост Му причинува на Христа кога Неговите деца цврсто веруваат во Него, кои не бараат од Него да…

Богослужби

Навечерие на Свети Георгиј во Рајчица

Во радоста на пасхалното ликување во Светлата Седмица, сестринството на бигорскиот метох во Рајчица, Манастирот посветен на Светиот Великомаченик Георгиј Победоносец, го прослави богодолично навечерието на споменот на својот небесен заштитник. На празничната вечерна богослужба, на која архијерејски претстоеше нашиот…