Ознака:Светлина

Светлина

Приказна за малиот Марко

Во едно гратче на самиот раб од шумата живееше малиот Марко. Тој не беше како другите деца, беше многу лош. Не слушаше никого – ни брат му, ни баба му, ни мама, ни тато, и затоа настана темнина во шумата.…

Богослужби

Недела на слепородениот

Колку ли голема радост се раѓа во душата кога човек ќе ја види светлината на новиот ден што осамнал? Колку таа радост од светлината му е потребна на човекот, како без неа да нема смисла животот. Неговиот живот започнува со…

Слова на епископ Партениј

Со духовните очи да Го видиме Христа

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено во Неделата на слепородениот, на Светата Литургија, на 29 мај 2022 година Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух! Денеска, од евангелскиот настан предвиден од…

Поучни словa

Господ блесна заради нас, и сака и ние да и се радуваме на таа Светлина

Преображение на Спасителот (1985) - беседа за Преображение Христово на старец Архимандрит Георгиј Капсанис (1935 – 2014), игумен на манастирот „Преподобен Григориј“ Света Гора Духовно се пренесовме на гората Тавор, каде што се случило Господовото Преображение. Духовно го видовме нашиот…

Поучни словa

Нашето присуство во храмот – III дел

Се сеќавате ли еднаш, кога св. Спиридон служел Литургија и рекол: „Мир на сите“, ангелите одговориле: „И на твојот дух“. Отците на Црквата секогаш имале такви откровенија и виденија, кои и денес продолжуваат да се случуваат. На ист начин и…

Поучни словa

За значењето на свеќата

Зад палењето на свеќата се крие длабока символика. Светиот Симеон Солунски (+1429) ни кажува дека свеќата која ја палиме ги има овие значења: – Ја символизира чистотата на нашата душа, зашто е направена од чист восок. – Исто така и…