Ознака:Светост

Поучни словa

Некој свештеник од 20-от век

Го видов ненадејно во одајата со 65-70 кревети, среде еуфоријата која ја прават 70 луѓе кога се собираат и се стискаат во еден мал простор. Од големите прозорци оградени со железна ограда влегуваше многу светлина. Беше утро, околу 9 часот,…

Поучни словa

Лажна светост и спасителна грешност

Здравите немаат потреба од лекар, а болните… Зашто не сум дошол да ги повикам праведниците, туку грешниците, на покајание.(Матеј 9,12-13) Оние што мислат дека се добро, немаат потреба од лекар. Од лекар имаат потреба болните, како и грешните што имаат…

Слова на архимандрит Партениј

Патот кон светоста

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на 25-та недела од Педесетница, во манастирската трпезарија енеска, мили мои, од Светото Евангелие на Литургијата ја чувме прекрасната приказна за добриот Самарјанин (Лука 10,25-37), што Господ Исус Христос им ја раскажал на…

Канонизација

Кратка историја – процес за канонизирање на божји угодници во Православната Црквa

Светии се прославуваат уште во Стариот завет од страна на избраниот народ. Oд Светото писмо на Стариот завет знаеме дека како свети се почитувале: Ковчегот на заветот, златната кадилница и таблиците со десетте Божји заповеди. Тие се чувале во најсветото…

Поучни словa

Светоста е должност на секој христијанин

Но по примерот на Светиот, Кој ве повика, и вие самите бидете свети во ситеваши постапки. Зашто е напишано:„Бидете свети, бидејќи Јас сум свет“ (1 Петр. 1:15-16) Во земните царства, народот особено ги уважува луѓето коишто му се блиски на…

Битие

Степени на духовно совршенство

Најголемата цел во изградувањето на сопствената светост, поради која и сме повикани во Царството небесно, е токму богоподобието, за кое што сме создадени, а кое се состои во тоа, да бидеме совршени, како што е совршен нашиот Отец небесен (Матеј,…