Ознака:Тајната Вечера

Богослужби

Свет и Велик Четврток (видео)

Упатувајќи ги во тајните Твоите ученици Господи, Ти ги учеше говорејќи: Пријатели мои, никаков страв да не ве раздели од Мене. Оти ако страдам, тоа е за светот. Не соблазнувајте се од мене, оти Јас не дојдов да Ми служат,…

Слова на епископ Партениј

Тајната Вечера – востановување на Царството Божјо на земјата

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, игумен на Свештената Бигорска Обител, за Велик Четврток, изговорено на Светата Василиева Литургија, по читањето на Светото Евангелие, на 29 април 2021 лето Господово Во името на Отецот и Синот и Светиот…

Слова на архимандрит Партениј

Човекот како свештенослужител Божји

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Велики Четврток, изговорено на Светата Василиева Литургија во бигорскиот соборен храм или мои, единствена причина за создавањето на овој преубав свет е љубовта Божја. А круната, пак, на целото создавање, како што читаме…

Слова на архимандрит Партениј

Тајната над сите црковни тајни

Слово на Старецот, Високопреподобниот Архимандрит Партениј, изговорено на Светиот и Велик Четврток, по читањето на светото Евангелие   енес, возљубени, си спомнуваме за еден настан од земниот живот на Спасителот, настан кој не е завршен, туку сѐ уште трае и…