Ознака:Велики Вторник

Богослужби

Свет и Велик Вторник

Говорејќи за горката чаша која требаше да ја испие, Господ истовремено ги поткрепуваше Своите ученици, упатувајќи ги нивните мисли кон неземни и нераспадливи нешта. Сакаше милостивиот Господ на тој начин да ги поткрепи срцата што Го љубеа. Оти, кој е…

Богослужби

Светиот и Велик Вторник

Еве спасителниот брод на Црквата веќе влезе во водите на Страсната седмица и полека, смирено плови кон Голготското Распетие, зад кое зрачи нашата блескава цел. На патот кон тоа толку посакувано и долго очекувано пристаниште, во овој свет ден, пред…

Богослужби

Свет и Велик Вторник

Во садовите на душата наша елеј доволно нека има, за да не мораме тогаш да купуваме, наместо Младоженецот да Го чекаме, и да пееме: Дела Господови, благословете Го Господа. (Стихови од канонот на Велики Вторник) Monastery St. John the Baptist…

Богослужби

Свет и Велик Вторник

Зафатен од дремка на духовна мрзливост, Младоженецу Христе, не ја стекнав светилката што гори од добродетели и станав сличен на безумните девојки, забавувајќи се додека беше времето за работа. Утробата на милоста Твоја не затворај ја за мене, Владико, но…

Богослужби

(Видео) Светиот и Велик Вторник – Параболите за десетте девојки и за талантите

Светиот и Велик Вторник од оваа најсвета Седмица е украсен со споменот на десетте девојки од прекрасната парабола, изречена од пречистите усти на нашиот Спасител, Господ Исус Христос. Со ова воспоминание Црквата наша нè повикува да бидеме подготвени, држејќи ги…

Богослужби

Велики Вторник

Да Го возљубиме, браќа, Младоженецот, светилките свои да ги украсиме, светлејќи со добродетели и со вистинска вера; та како мудрите девојки Господови, подготвени да влеземе со Него во свадбената одаја, зашто Младоженецот, како Бог, на сите за дар им дава…