Ознака:Византиска Музика

Вести од светот

Гласовен документ: Како би звучело кога би се наоѓале во Света Софија пред 1500 години

Група научници од Универзитетот Стенфорд во соработка со хорот Capella Romana, ги исползувале сите расположливи средства, за да го снимат искуството од тоа некој да се наоѓа во Света Софија пред 1500 години! Резултатот е навистина изненадувачки! Света Софија во…

Вести од светот

Прв симпозиум за православни жени псалти

Првиот меѓународен симпозиум за православни жени псалти, ќе се одржи на крајот на ноември, во Тесалиската конференциска сала на Митрополијата на Деметра и Алмирос, во градот Волос, Грција. Во програмата на симпозиумот е вклучена презентација на академски студии за византиската…

Медиумите за нас

Божиќна честитка од Бигорскиот манастир

Композиторот Владимир Димовски, пријател на Бигорскиот мманастир и соработник во музичките проекти, направи оркестрација на традиционалната божикна песна „Вечниот Бог“, на иницијатива на игуменот на манастирот, архимандрит Партениј. – Првпат кај нас овој карактеристичен напев беше прилагоден и за инструментална…

Настани

Духовно музичко торжество во Скопје

Додека во мислите ни навираат слики од вчерашното торжество, срцата ни се полнат со благодарност. Слава Ти, Боже, што нас, недостојните, н? обдари со таков чудесен дар! Каква радост за нашите души! Каков поток од сладост за нашите срца, кои…

Настани

Се одржа велигденскиот духовен концерт

Бог толку го возљуби светот што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него да не погине, но да има живот вечен... Овие богопросветлени зборови на светиот апостол Јован Богослов го означија почетокот на Велигденскиот духовен концерт,…

Медиумите за нас

Мокрањац заминува, Кукузел се враќа во МПЦ?

Од оваа учебна година во средното Богословско училиште „Св. Климент Охридски“ во Скопје, во прва и втора година треба да почне да се изучува источното црковно пеење. Синодот на Македонската православна црква го прифати предлогот на комисијата, која беше формирана…