Ознака:Власт

Поучни словa

Кој е вистинскиот владетел?

Силна жештина и тешка суша, но не пресушила вашата подготвеност, ниту, пак, се изгаснил вашиот копнеж за слушање. Впрочем, таков е огнениот и буден слушател: полн со љубов за слушање, сè поднесува, само да ја задоволи својата духовна желба, па…

Поучни словa

За добрата полза од власта

Еве како Светиот Старец Филотеј Зервакос татковски го упатува својот добар совет, до оние на кои Бог им ја дал власта да го водат народот и земјата: „Бројни се твоите грижи и проблеми. Бројни се и твоите одговорности и обврски…

Слова на архимандрит Партениј

Владеење преку служење на другите

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за Петтата недела од Чесниот Пост, изговорено во манастирската трпезарија   те, мили мои, ги изминуваме полека деновите на Светата Четириесетница, приближувајќи се, со Божја помош, кон нејзиниот крај и кон предверието на Светата…

Богослужби

Владеење преку служење на другите

Петта недела од Чесниот Пост. Недела на Света Марија Египетска   ловејќи по покајничкото и умилително море на Светата Чeтириесетница, веќе допловуваме до неговите најголеми длабочини, каде се скриени најголемите тајни за нашето спасение – самите спасителни Христови страдања. Но…