Ознака:Вселенска Патријаршија

Вести од светот

Државна делегација во Фанар за црковното прашање

Вселенската патријаршија и официјално потврди дека не се откажала од намерата да го решава прашањето за автокефалноста на МПЦ-ОА и покрај противењето на Српската и на Руската православна црква. Патријаршијата во Фанар со соопштение извести за денешната средба на македонската…

Поучни словa

Патријаршиско послание за Рождество Христово 2019

† В А Р Т О Л О М Е Јпо милоста Божја, архиепископ Константинополскина Нов Рим и Вселенски патријархдо сета полнота на Цркватаблагодат, милост и мирод родениот во Витлеем Спасител Христос Високопреосвештени и Богољубиви браќа,возљубени чеда во Господа, Откако…

Вести од светот

Заедничка Литургија во Фанар испраќа порака до Москва

По повод празникот на Вселенската Патријаршија, споменот на Св. Андреј Првоповикан, многу претставници од Кипарската, Грчката, Украинската и Александриската Црква зедоа учество во заедничката Литургија, која ја отслужија Вселенскиот Патријарх Вартоломеј и Патријарх Теодор Александриски. Овој настан беше добра можност…

Вести од светот

Патријарх Вартоломеј: „Фанар блеска, а со него и надежта“

Сакајќи да потсетиме на духот во кој Православната црква отсекогаш ги пазела преданијата, но во исто време била динамична и подготвена да се соочи со приликите кои времињата ги носат, ја објавуваме секогаш актуелната беседа на Вселенскиот патријарх г. г.…

Вести од светот

Митрополитот Нигериски до Одескиот (РПЦ): „Повлечете ги гадостите“

Нигерискиот митрополит г. Александарговори на Светиот и велик собор во Крит, 2016 година Митрополитот Нигериски Александар со отворено писмо одговори на клеветите против Александрискиот патријарх Теодор, на митрополитот на РПЦ во Одеса, Украина, Агатангел. Митрополитот на Александрискиот престол одговара систематично…

Вести од светот

Јеротеј Навпактски: „За нас Православните, Новиот Рим е Нов Ерусалим и ‘Мајка на Црквите’“

Митрополит г. Јеротеј Во текот на последнава откровителна година, благословот на т.н. Украинско црковно прашање стана од Бога повод да се откријат тајните на многу срца и да се оддели златото од јаловината. Помеѓу останатите катастрофални и неправославни од еклисиолошки…