Ознака:Злопамтење

Поучни словa

Ја искачуваме Лествицата на Св. Јован Лествичник слегувајќи (V дел)

Без одлагање внеси Го Христа во времето, без оправдување внеси Го Христа во својот живот и продолжуваме, се искачуваме, сега одиме кон молитвата. И велиш: „А, знам, си читам Повечерие, Акатист кон Пресвета Богородица, читам и по некој молебен канон.…

Поучни словa

Против гневот и злопамтењето

Оној кој се гневи на пријателите, сам себе се предава на ѓаволот Некој монах Исак раскажувал за следниот случај од својот живот. „Во една прилика, - вели тој, - се скарав со братот и почнав да се гневам на него.…

Поучни словa

За духовната борба – II дел

И затоа, како што велат Светите Отци „Биди внимателен!” , според Апостол Павле - внимателен во сé, трезвен во сé, разгледувај сé, следи сé. Не оставај ништо што би можело да те заведе. Пази ги своите мисли, фантазии, движења на…

Поучни словa

Понеделник од Петтата седмица на Великиот Пост – За злопамтењето

Св. Јован Лествичник: Злопамтењето е последица на гневот, чувар на гревовите, омраза кон праведност, пропаст за добродетелите, отров за душата, црв на умот, посрамување на молитвата, пресекување на молењето, отуѓување на љубовта, трн забоден во душата, непријатно чувство во кое…

Поучни словa

ГОРДОСТА – ГЛАВНО УПОРИШТЕ НА СТРАСТИТЕ

Старче, јас сум завидлива, злопамтило, осудувам, се гневам... Зависта, осудувањето, гневот, злопамтењето итн. произлегуваат од гордоста. Гордоста е – може да се каже, главно упориште на страстите. Победувајќи ја гордоста, ти ги победуваш сите страсти и во срцето доаѓаат смирението…