Ознака:Архимандрит Емилијан

Вести од светот

Се упокои во Господа Старец Емилијан Симонопетриски

Денeска утрово, четврток, деветти мај 2019 лето Спасителово, се упокои во Господа поранешниот игумен на светогорскиот Манастир Симонопетра, Старец Емилијан Метеоритски и Симонопетриски. Старецот Архимандрит Емилијан, во светот Александар Вафидис, Игумен на Манастирот Симонопетра од 1973 до 2000 година, се…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – VII дел

Вреди да се води една таква борба, за да би можеле и да ги почувствуваме догмите свои, догмите на Црквата, догмите Божји, зашто нема да спознаеме обични човечки нешта: ќе Го спознаеме Бога. Догмите не се одредени од мнозинството на…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – VI дел

Догмите ни помагаат во уште една работа. Кога имаме иста догма, иста вера, имаме и една мудрост, сопатништво кон „една иста нарав“, како што вели Св. Игнатиј Богоносец. Ако искуствено не ја знаеме својата теологија, секој од нас верува на…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – V дел

Уште еден пример. Грешам. Како ќе го препознаам својот грев, ако не ја знам догмата за падот човечки и Крстот Христов, со кој се укина смртта што настана од гревот? Ако не ја знам догмата за Крштението, за нашето погребение…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – IV дел

Претходната недела славевме и друга победа: кога неукиот Лав III Исавријанец станал цар и посака да ја укине догмата за иконопочитувањето, Црквата му се спротивставила, бидејќи знаела дека тоа го засега спасението. Значи, тој цар пошол кај Патријархот Св. Герман…

Поучни словa

Догмите во нашиот живот – III дел

Зборот догма по својот корен е сечовечки. Не го нарекуваат само Елините така. Во тој збор има откровение Божјо. Коренот „док“ или „дек“, постои и во латинскиот, и во индискиот (индоевропскиот) и во другите јазици. Како што рековме веќе, тој…