Ознака:Балаклија

Богослужби

Пасхална литија во Пречиста – благослов од Владичицата на светот

Како што во црковните богослужби секое песнопение завршува со воспевање на Мајката на Животот, со Онаа Која е причина за спасението наше, така и Светлата воскресенска седмица како свој венец го има празникот на Пречистата Богомајка, наречен Живоносен Источник –…

Богослужби

Балаклија

Радувај се Живоносен Извору, кој разлеваш чудеса по морињата и по сета вселена! Духовен океану, кој ги надминуваш водите на Нил со излевање на благодатта! Втор Силоаме, кој испушташ преславна вода како од камен и го имаш дејството Јорданово! Манно…

Богослужби

Петок на Живоносниот Источник

Водата животечна на Источникот, врутокот на манна, бесмртната роса, нектарот Божествен, чудесната амброзија, медот од карпата, со вера го чествуваме.    Величание на Живоносниот Источник Како што секоја химнографска творба во Црквата Божја завршува со молитва и благодарност кон Пресветата…

Богослужби

Непресушна благодат од Живоносниот источник

Твојот извор, Дево, сите ние го гледаме како нов Силоам, кој ослободува од болести, бидејќи на слепиот му се враќа видот, и сите ние примаме здравје за нашиот живот, постојано. Тропар од канонот на празникот Денес го величаме чудотоворниот источник…

април

Св. свешт-мч. Ипатиј Гангрски; св. Јона Московска

31 МАРТ 1. Свeштеномаченик Ипатиј eпископ Гангрски. Рoдeн e вo Киликија; бил eпискoп вo градoт Гангра. Бил на I Всeлeнски сoбoр. Прoчуeн на ситe страни пoради свoјoт благoчeстив живoт и чудoтвoрствo. Царoт Кoнстанциј нарeдил да сe изгради Ипатиeвиoт лик уштe…

Богослужби

Споменот за Живоносниот Источник и на Победоносецот повод за двојна радост

Си поживеал достојно за името, воину Георгие, оти откако Христовиот крст го зеде на рамо, добро ја обработи земјата, запустена од ѓаволската измама и кога како трње го искорна идолското служење, ја насади лозата на Православната вера. Затоа на верните…