Ознака:Грев

Поучни словa

По премудроста божја, гревовите содејствуваат на смирението и спасението на човекот

1950 г. Почитуван...! Ви посакувам мир, мир Божји, кој го надминува секој разум и го соединува човекот со Бога. За да го осени мирот човекот, тој сам треба да се потруди околу придобивање на душевно настроение, трпение пред недостатоците кај…

Поучни словa

Направи добар почеток – бори се колку што телото ти дозволува

Мил и почитуван мој! Толку многу треба да се напише како одговор на твоето писмо, но ќе го напишам најважното. Премудроста Божја е многу голема, што и злото го праќа во корист на човекот. Таа мисија ја откриле многу свети…

Христијанска Етика

Смислата на животот – III дел

Соучество на созданието Божјата благодат го обновува не само човекот туку и целото создание. Како што гревот станал причина за расипувањето, не само на човекот туку и на целата твар, така и Христос преку своето доаѓање во светот го обновува…

Поучни словa

Правила на христијанската „омраза“

Како е возможно да го мразиме гревот, а да го љубиме грешникот?   Во христијанската традиција постојат слова кои звучат многу исправно и моќно – како антички афоризам. Всушност, поради таа причина сакаме да ги користиме при различни дискусии и…

Поучни словa

Зошто се опасни нашите гревовни страсти – II дел

Доколку ја оставиме страста на мир, таа ќе си бара сѐ повеќе нова храна, уништувајќи во душата сѐ што е живо. Затоа, вистинскиот однос кон гревовната страст може да биде само војување со неа. Било каква согласност со неа води…

Поучни словa

Зошто се опасни нашите гревовни страсти – I дел

  Од историјата на Рим е познато дека Тарпеја, ќерката на началникот на тврдината на Капитолискиот рид, се согласила да ги пушти непријателските војници, соблазнета од нивните златни гривни. Таа ги пуштила под услов војниците да ѝ ги подарат сите…