Ознака:Општество

Андреј Ткачов

Црквата е должна да има мислење за сѐ што е поврзано со земјата и народот

Во пост­комунистичките традиционално православни земји, се создаде еден концепт, според кој, Православната Црква може да постои, но само ако е скриена во глувчешка дупка, некаде далеку, скришно од очите на јавноста, а може да се појавува само ако големците и…

Поучни словa

Мајка

„Најважното дело што човекот може да го направи Христа ради е она кое тој може и треба да го направи во својот сопствен дом. Мажите имаат свој удел во тоа, тие се храбри, сериозни, но вистинскиот творец на домот е…

Европа

Интервју со проф. др. Ристо Солунчев во емисијата „Гледиште“ на Тв Шења. Интервјуто го водеше Љатиф Мустафа

Интервју со проф. др. Ристо Солунчев во емисијата „Гледиште“ на Тв. Шења. Интервјуто го водеше Љатиф Мустафа Водител: Вечерва имаме специјален и многу почитуван гостин, со кого ќе разговараме за одредени современи проблеми кои влијаат врз нашите општества. Во суштина…

Достоевски

Трансформација низ креација

  Мојава мала техника ја посветувам на искажување на неискажливото. Оваа форма на творештво за мене претставува и извор, и поттик на имагинацијата и средство и цел за доаѓање до самореализација, вистина и слобода. Своевидна молитва. Моја лична Градива. Рационализирајќи…

Општество

За општеството

Како и секоја друга религија, т. е. буквално, врска, христијанството не ги поврзува луѓето само со Божественото, туку исто така и еден човек со друг. Христијанското учење за општеството е содржано во следните зборови: Ако ли во светлина одиме... тоа…

Етичка припадност

Жигосување: Сакаат да ни вградат чипови за подобро да управуваат со нас?!

Една од најпопуларните теории е дека во иднина ќе можат да ги контролираат луѓето, користејќи технологија на чипови. Развојот на технологијата им овозможува такви сценарија ... Прво вградија чипови во добитокот, потоа во домашните миленичиња па во затворениците. Моментално им…