Ознака:Пасха

Богослужби

Пасхално славје во Рајчица

Богомудрите жени со миро брзаа кон Тебе, Кого како мртов со солзи Те бараа; се поклонија радувајќи се на живиот Бог и Пасха тајна Христе на Твоите ученици им благовестеа. (стихови од Пасхалниот канон) Во екот на пасхалното веселие, среде…

Богослужби

Пасхална литија во Бигорски

Денес бигорското воскресно торжество го удвои благословот на нашата небесна Војвотка, пречистата Богомајка, излеан преку изворот со света вода Балаклија, кој се наоѓа во шумскиот предел под манастирот. Затоа нашето монашко семејство заедно со големиот број присутни верници пасхалната богослужба…

Медиумите за нас

И „Гардијан“ објави за Пасха во Бигорски

Brazil’s carnivals and Orthodox Easter: the weekend’s best photos The Guardian’s picture editors select photo highlights from around the world Mee-Lai Stone  @mlestone Mavrovo, North MacedoniaOrthodox pilgrims light candles from a torch burning with the Holy Fire from Jerusalem during…

Богослужби

Вечерна на љубовта

Продолжуваат пасхалните восклици и ги исполнуваат со неовоземна радост срцата на верните. Блеска невечерната светлина на Осмиот ден, озарено е секое лице, сјае со необична светлина целото создание. Веста за Воскреснатиот од гробот победоносно одекнува низ сиот свет и ја…

Слова на епископ Партениј

„Не плашете се… Распнатиот воскресна!“

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, изговорено на Воскресението Христово – Света Пасха, на 24 април 2022 лето Господово „Дојдете, примете светлост од невечерната Светлина“ Од Евангелието чувме дека веста за Воскресението Христово први ја примија жените Мироносици,…

Богослужби

Воскресение Христово – Света Пасха

Ни засветли Пасха света и очистителна, на светот спасение и радост вистинска! Воскресението на нашиот Господ Исус Христос е нешто најблиско и присушто на душата христијанска, бидејќи во неа се содржи силата со која се победува смртта, надежта за вечниот…