Ознака:Поклоничко патување

Настани

Поклоничко патување во Рилскиот Манастир и во Софија

Во духот на Божикната радост поради доаѓањето и воплотувањето на Синот Божји на Земјата, кој е дух на љубовта, мирот и единството, викендов, по благословот на најпочитуваниот старец и игумен на Бигорската Свештена Обител, Епископот Антаниски г. Партениј, хорот по…

Настани

Поклонение во православна Грција

Во организација на монашкото сестринство на Свештената Пречистанска Обител кај Кичево, изминатиов викенд беше спроведено едно прекрасно поклоничко патување за младите од с. Вранештица, Кичевско. Имено, триесетина млади души, во најголем дел од ова славно наше село, придружени од монаси…

Вести од светот

Ревноста на поклониците од Македонија ги воодушеви Русите

На денот посветен на Св. рамноапостолна Олга и на Св. великомаченичка Ефимија, по вечерната богослужба која се одржа во Серафимо-Дивеевскиот манастир во Троицкиот соборен храм, во манастирскиот двор, група благочестиви поклоници од Македонија, приредија прекрасен импровизиран концерт на духовни песни,…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (петти дел)

Од Витлеем до Елеон – V дел   Витлеем, мало гратче со големо име. Од тука потекнува големиот пророк и цар Давид, и тука, според старозаветните пророштва, требало да се роди Месијата Христос. И навистина, не случајно го носи името…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (четврт дел)

Во мистичните висини на Синај – IV дел   Славната библиска планина Синај – местото каде пред околу 3300 години старозаветниот пророк и водач на израилскиот народ, Мојсеј, ја видел Несогорливата капина, и го слушнал гласот Божји: Собуј ги обувките…

Настани

Монашко поклонение во Светата Земја (трет дел)

Со Христа низ Via Dolorosa до Голгота и Воскресението - III дел   Via Dolorosa, или „Пат на болката“. Пат, што секој побожен поклоник молитвено го поминува, обидувајќи се колку што може повеќе да се соживее со страдањата што тогаш…