Ознака:Страсна седмица

Богослужби

(Видео) Свет и Велик Петок

Страшно таинство. Молчи сета твар пред голготската драма, занемена е пред неискажливото смирение и трпение на својот Творец, Кој доброволно прима на Себе страдања и срамна смрт. Страшни страдања, тага и солзи ја притискаат нашата душа и ужас го обвиткува…

Богослужби

Светиот и Велик Четврток

Кога славните ученици, при миењето на нозете на Вечерата, се просветлуваа, тогаш злочестивоот Јуда, болен од среброљубие, се помрачуваше и на беззаконите судии, Тебе – праведниот судија – Те предава. Душо среброљубива, гледај каде оди да се обеси таква душа;…

Богослужби

Света и Велика Среда

Денес долготрпеливиот наш Господ повторно ги поткрепува Своите ученици, напојувајќи ги нивните жедни души со словото за љубовта која простува многу гревови. Ги воведува Он апостолите во уште едно длабоко таинство, кое ги збунува нивните мисли, истовремено трогнувајќи им ги…

Слова на епископ Партениј

Влегувањето на Христос во Ерусалим на нашите срца

Слово на Неговото Преосвештенство Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено на Божествената Литургија за празникот Цветници, по читањето на Свештеното Евангелие, во Сечесниот храм на Пресвета Богородица во градот Дебар, на 28 април 2024 лето Господово…

Богослужби

Свет и Велик Вторник

Говорејќи за горката чаша која требаше да ја испие, Господ истовремено ги поткрепуваше Своите ученици, упатувајќи ги нивните мисли кон неземни и нераспадливи нешта. Сакаше милостивиот Господ на тој начин да ги поткрепи срцата што Го љубеа. Оти, кој е…

Богослужби

Свет и Велик Понеделник

Царот на славата, Кој од небесните Сили е непрестајно славен; Невидливиот, Кој видлив заради луѓето стана; Недопирливиот, Кој тело опипливо прими и како слуга се јави, влегува денес во Ерусалим за страдање и смрт да прими. Виде Он дека Неговото…