Ознака:Св. Јован Лествичник

Богослужби

Четврта недела од Великиот Пост: Јовановата Лествица на духовното искачување

Постот и молитвата: две основни средства за подвизување! Постот е подвиг кој има за цел да ги надмине слабостите и несовршенството кај човекот што се подвизува. Молитвата, пак, е непрестаен дијалог со благодатта Божја, која тоа надминување го прави возможно.…

април

Цветници – Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим

30 МАРТ 1. Прeп. Јoван Лeствичник. Писатeл на пoзнатата книга “Лeствица”. Дoшoл oд нeкадe на Синајската Гoра какo шeснаeсeтoгoдишнo мoмчe и тука oстанал, најпрвo какo пoслушник, пoтoа какo oтшeлник и најпoслe какo Синајски игумeн дo свoјата 80. гoдина, кoга и…

Поучни словa

Четврта недела од Великиот Пост – За љубовта, надежта и верата

Верата е зракот, надежта - светлината, а љубовта е сончевиот круг. И сите тие сочинуваат еден блесок и еден сјај. Верата може да направи сè, сè да создаде. Надежта, ја повикува Божјата милост и ја прави непосрамена. А љубовта никогаш…