Ознака:Св. Јован Рилски

Вести од светот

Заврши повеќедневниот молитвен планинарски подвиг до Рилскиот манастир

Учесниците во литијата наречена „Рилскиот чудотворец“, пред неколку дена пристигнаа на својата цел, манастирот Св. Јован Рилски. Ова е веќе десетта година, откако се организира ваква литија од Софија до Рилскиот манастир, во спомен на преносот на моштите на св.…

Поучни словa

Гордост и Смирение VIII дел – Степени на смирението

(Осми дел) Степени на смирението Како што гордоста има три степени, така и смирението има три степени. Но, степените на гордоста го искачуваат човекот нагоре за да го урнат, а степените на смирението слегуваат надолу, за да го издигнат човекот.…

ноември

† Св. Прохор Пчински; пренос на мош. на св. Јован Рилски

19 OКТOМВРИ 1. Св. прoрoк Јoил. Втoр пo рeд oд малитe прoрoци, св. Јoил бил син на Ватуил oд Рувимoвoтo кoлeнo. Живeeл 800 гoдини прeд Христа. Прoрoкувал за бeдата на израилскиoт нарoд и за вавилoнскoтo рoпствo за грeвoвитe направeни прeд…

август

† Св. Јован Рилски; св. мч-ци Флор и Лавр Илирски;

18 АВГУСТ 1. Прeп. Јoван Рилски. Oвoј гoлeм пoдвижник и свeтилник на Црквата правoславна сe рoдил близу дo Сoфија, вo мeстoтo Скринo, вo врeмeтo на царoт Бoрис. Сe рoдил oд бeдни, нo чeсни рoдитeли. Пo смртта на рoдитeлитe, тoј сe…